Binalardaki yalıtım standardı güncellendi: yarından itibaren yürürlüğe girecek

Edinilen bilgiye göre söz konusu standart, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), tarafından enerji verimliliği için 21 Ekim 2024’te revize edilerek, güncellenmişti.

Standarttaki güncellemeler, sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerçekleştirildi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektördeki uzmanların katkılarıyla yapılan değerlendirmeler sonucu TS 825’in kapsamı genişletildi.

Yeni düzenlemeyle ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşürülmesi, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması hedefleniyor.

HEM ÜLKE EKONOMİSİNE HEM DE ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAK

Daha önce 4 bölgeye ayrılan yalıtım sınıflandırması, iklim koşulları göz önünde bulundurularak 6 bölgeye çıkarıldı. 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle binalarda uygulanacak yalıtım hesaplamaları bölgesel iklim şartlarına göre yeniden yapıldı.

Binaların termik performansından zemin ısı transferine, ısıtma ve soğutmadan enerji gereksinimlerine, bina malzemelerinden yüzey sıcaklıklarına kadar kurallar TSE’nin belirlediği standartlarda yer alıyor.

Böylece, binalarda konfor şartları korunarak enerji faturalarında yüzde 25’e varan düşüş sağlanması öngörülüyor. Ayrıca, her yıl inşa edilecek yeni binalarda toplam 2,5 teravat saat enerji tasarrufu elde edilmesi ve Atatürk Barajı’nın üç aylık enerji üretimine eşdeğer kazanım sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, karbon salımının yılda 600 milyon ton azaltılmasıyla çevresel sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunulacak.

Revize edilen TS 825 standardı, binaların net ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını doğru hesaplamayı, enerji kayıp ve kazançlarını optimize etmeyi amaçlıyor. Böylece, enerji tüketimi minimize edilerek, hem bireysel kullanıcıların maliyetleri azaltılacak hem de ülke genelinde enerji verimliliği artırılacak.

Yeni düzenlemelerin, yalnızca bireysel tüketicilere değil, ülke ekonomisine de önemli katkı vermesi hedefleniyor.

Isı yalıtımının artırılmasıyla enerji verimliliği sağlanarak dışa bağımlılık azaltılacak. Aynı zamanda, vatandaşlar daha düşük enerji faturaları ödeyerek ekonomik olarak rahatlayacak. Çevresel açıdan ise karbon salımının düşürülmesi, sürdürülebilir gelecek için kritik bir adım olacak.

Related Posts

Asya borsaları karışık seyrediyor

Asya borsalarında, ABD ve Çin arasındaki ticari müzakerelere ilişkin haber akışı fiyatlamalar üzerinde etkili olmayı sürdürürken bölgede artan jeopolitik gerilimlerin etkisiyle karışık bir seyir izleniyor.

Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

Ekonomist Hakan Kara: Sıkı para politikası ve yavaşlayan ekonomiye rağmen Türkiye’nin tüketim malı ithalatı artıyor

ABD-Çin görüşmesi borsayı uçurdu

New York borsası, ABD ile Çin arasında yeniden başlatılacak ticaret müzakereleriyle ilgili iyimserlikle güne pozitif başladı. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) merakla beklenen faiz kararı öncesinde yatırımcılar alım yönünde hareket etti. Dow Jones …

En düşük taşıt kredisi faiz oranı açıklandı: 250 bin TL için geri ödeme tablosu belli oldu

Taşıt kredilerindeki düşüş dikkat çekiyor. 2025’in en düşük seviyelerine gerileyen kredi hacmi, toplam tüketici kredileri içinde sadece yüzde 3’lük pay aldı. En düşük taşıt kredisi faiz oranı ise yüzde 3.45 oldu. 250 bin TL için aylık taksitler 12 bin 767 TL’den başlıyor. İşte tüm detaylar…

Altın fiyatları bugün ne kadar? 7 Mayıs 2025 fiyatları

Altının yükselişi durmak bilmezken yurttaşlar güncel altın fiyatlarını merak ediyor. Peki gram, çeyrek, yarım ve tam altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?