Avrupa’da elektrik krizine neden olan “atmosferik titreşim” nedir?

Avrupa’daki Elektrik Krizine Yol Açan Atmosferik Titreşim Nedir?

Avrupa‘da meydana gelen büyük elektrik kesintisi, elektrik hatlarını etkileyen nadir bir olay olan “atmosferik titreşim” fenomeninin sebep olabileceği belirtiliyor. Kesinti pazartesi günü İspanya ve Portekiz’de yaşanmış ve tüm ulusal şebeke 12:30’da kesilmişti. Şu anda şebekeye elektrik verilmeye başlanmış durumda ancak atmosferik titreşim hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Atmosferik Titreşim Nedir?

Portekizli enerji şirketi REN, aşırı sıcaklık değişimlerinin çok yüksek gerilim hatlarında anormal salınımlara yol açabileceğini öne sürdü. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez da kesintinin arkasında güçlü bir salınım olduğunu belirtti.

AccuWeather meteoroloğu Dan DePodwin, atmosferik titreşimin nadir olduğunu ancak sıcaklıktaki ani değişikliklerin bu fenomeni tetikleyebileceğini söyledi. İletim hatlarındaki bu değişimler, elektrik sistemlerinde senkronizasyonu bozabiliyor ve Avrupa şebekesinde kademeli arızalara neden olabiliyor.

Uzmanlar Ne Diyor?

Uzmanlar, frekans sapmalarının jeneratörlerin devreden çıkmasına ve ağ genelinde yayılmasına neden olabileceğini belirtiyor. Bu nedenle atmosferik değişimler, elektrik sistemlerinde ciddi sorunlara yol açabilir.

Atmosferik Titreşim İkna Edici mi?

Atmosferik titreşim iddiası henüz net değil ve uzmanlar bu konuda şüpheli. Ayrıca yazılımsal arızalar veya beklenmedik ekipman arızaları gibi diğer teknik sorunlar da kesintinin nedenleri arasında değerlendiriliyor.

Related Posts

Instagram’dan Spotify bombası: Artık şarkılar dinlenebilecek

Instagram, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği nihayet hayata geçirdi. Artık Spotify üzerinden Instagram Stories’e paylaşılan şarkılar sessiz kalmayacak. Yeni özellikle birlikte, hikâyeyi izleyenler şarkının kısa bir ön izlemesini Instagram üzerinden doğrudan dinleyebilecek.

Sadece imparatorlar kullanıyordu: 2 bin yıl sonra yeniden üretildi

Antik çağların en değerli dokuma malzemelerinden biri olan ve yalnızca Roma imparatorları gibi seçkinlere layık görülen ‘deniz ipeği’, 2 bin yıl aradan sonra modern bilimle yeniden üretildi.

TRT 1 canlı izle 27 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Xiaomi’den “mini” devrim: Watch S4 41mm inceliğiyle mest etti

Xiaomi, ilk küçük boyutlu akıllı saati Watch S4 41mm’yi tanıttı. Fiyatı 299 dolar seviyesinden başlayan bu model, 41mm inceliğinde kasası, 9.5mm’lik ince yapısı ve sadece 32 gram ağırlığıyla bilekte adeta yok hissi veriyor. Özellikle ince bilekli …

James Webb Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti

İnsanoğlunun bugüne kadar yapmış olduğu en gelişmiş gözlemevlerinden biri olan James Webb Uzay Teleskobu, ilk kez bir ötegezegen keşfetti. Uluslararası bir astronom ekibi, bu gezegen adayını Dünya’dan yaklaşık 111 ışık yılı uzaklıkta, Antlia takımyıldızında bulunan TWA 7 adlı düşük kütleli bir yıldızın etrafındaki enkaz diskinde tespit etti.

Android telefonlar depremleri nasıl tespit edebiliyor?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarısı sistemi, Türkiye de dahil 100’den fazla ülkede önceden deprem uyarısı verebiliyor. Hazırlanmayı sağlayabilecek bu fazladan birkaç saniye insanların hayatını kurtarabilir.