Binalardaki yalıtım standardı güncellendi: yarından itibaren yürürlüğe girecek

Edinilen bilgiye göre söz konusu standart, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE), tarafından enerji verimliliği için 21 Ekim 2024’te revize edilerek, güncellenmişti.

Standarttaki güncellemeler, sektör ihtiyaçları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerçekleştirildi. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve sektördeki uzmanların katkılarıyla yapılan değerlendirmeler sonucu TS 825’in kapsamı genişletildi.

Yeni düzenlemeyle ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşürülmesi, enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması ve çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlanması hedefleniyor.

HEM ÜLKE EKONOMİSİNE HEM DE ÇEVREYE KATKI SAĞLAYACAK

Daha önce 4 bölgeye ayrılan yalıtım sınıflandırması, iklim koşulları göz önünde bulundurularak 6 bölgeye çıkarıldı. 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek düzenlemeyle binalarda uygulanacak yalıtım hesaplamaları bölgesel iklim şartlarına göre yeniden yapıldı.

Binaların termik performansından zemin ısı transferine, ısıtma ve soğutmadan enerji gereksinimlerine, bina malzemelerinden yüzey sıcaklıklarına kadar kurallar TSE’nin belirlediği standartlarda yer alıyor.

Böylece, binalarda konfor şartları korunarak enerji faturalarında yüzde 25’e varan düşüş sağlanması öngörülüyor. Ayrıca, her yıl inşa edilecek yeni binalarda toplam 2,5 teravat saat enerji tasarrufu elde edilmesi ve Atatürk Barajı’nın üç aylık enerji üretimine eşdeğer kazanım sağlanması hedefleniyor.

Ayrıca, karbon salımının yılda 600 milyon ton azaltılmasıyla çevresel sürdürülebilirliğine önemli katkılar sunulacak.

Revize edilen TS 825 standardı, binaların net ısıtma ve soğutma enerji ihtiyacını doğru hesaplamayı, enerji kayıp ve kazançlarını optimize etmeyi amaçlıyor. Böylece, enerji tüketimi minimize edilerek, hem bireysel kullanıcıların maliyetleri azaltılacak hem de ülke genelinde enerji verimliliği artırılacak.

Yeni düzenlemelerin, yalnızca bireysel tüketicilere değil, ülke ekonomisine de önemli katkı vermesi hedefleniyor.

Isı yalıtımının artırılmasıyla enerji verimliliği sağlanarak dışa bağımlılık azaltılacak. Aynı zamanda, vatandaşlar daha düşük enerji faturaları ödeyerek ekonomik olarak rahatlayacak. Çevresel açıdan ise karbon salımının düşürülmesi, sürdürülebilir gelecek için kritik bir adım olacak.

Related Posts

Kuyumcularda sürpriz uygulama: Türkiye’nin tamamında yasaklandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi kartıyla yapılan altın işlemlerinin ardından halk arasında ‘bozdurma’ adı verilen uygulama ile söz konusu altını hızlıca nakde çeviren kuyumcular hakkında işlem başlattı.

Emeklilerden zamma tepki yağdı: Emekli her şeyi yemesin dokunur!

Osmaniye’de emekli vatandaşlar enflasyonla birlikte yükselen maaşlara tepki gösterdi. En düşük emekli maaşının 16 bin 881 liraya yükselmesiyle ilgili tepkilerini dile getirdi.

Trump’ın yasası geçerse Tesla’yı devirebilir

Donald Trump’ı 250 milyon dolardan fazla destekledi ve karşılığında Tesla’nın en önemli kâr sütunlarından birini elinden alacak bir yasa aldı. Kongre, emisyon kotası sistemini geçersiz kılabilecek Trump’ın “Büyük Güzel Yasa Tasarısı”nı geçirdi – Musk …

Aman, Bodrum’a villa yapıyor

Lüks konaklama ve yaşam tarzı markası Aman, Bodrum’da Aman Residences Bodrum’u hayata geçireceğini duyurdu.

Deprem bölgesi için ‘yeni kaynak’ paketi

Hazine ve Maliye Bakanlığının girişimleriyle İslam Kalkınma Bankasından (İKB) deprem bölgesinin yeniden imarı ve kent içi ulaşım projeleri için 200 milyon euroluk uygun koşullu ve uzun vadeli finansman temin edildi.

Rekabet Kurulu, 15 kurum hakkında soruşturma açtı

Rekabet Kurulu, zirai ilaç ve/veya tohumculuk pazarında faaliyet gösteren 12 teşebbüs ve 3 meslek birliği hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.