Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına dair Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, mutlu olduğunu belirten bireylerin oranı 2023’te yüzde 52,7 iken, 2024’te 3,1 puanlık bir düşüşle yüzde 49,6‘ya geriledi.
MUTSUZLUK ORANI ARTIŞ GÖSTERDİ
Mutsuz olduğunu ifade eden bireylerin oranı da bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2023’te bu oran yüzde 13,7 iken, 2024’te yüzde 14,5’e yükseldi. Bu durum, toplumda genel bir mutsuzluk eğiliminin yaşandığını gösteriyor.
DÜNYA MUTLULUK RAPORU: GENÇLERDE DÜŞÜŞ, YAŞLILARDA ARTIŞ
Dünya genelindeki mutluluk seviyelerine dair veriler, Oxford Üniversitesi Refah Araştırma Merkezi, Gallup ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan 2024 Dünya Mutluluk Raporu‘nda yer aldı. Raporda, global ölçekte gençlerin mutluluk seviyelerinin azaldığına dikkat çekildi. Bunun yanı sıra, yaşlı nüfusun mutluluk seviyelerinin gençlere göre daha yüksek olduğu vurgulandı.
GENÇLER ARASINDA MUTLULUK DÜŞTÜ
Haberturk.com’da yer alan bilgilere göre, Türkiye 2024 Dünya Mutluluk Raporu’nda genelde 98. sırada yer aldı. Ülkemizde 30 yaş altı gençlerin mutluluk seviyesi ise oldukça düşük. Türkiye, bu yaş grubunda 101. sırada bulunuyor. Öte yandan, 60 yaş ve üzeri bireyler arasında mutluluk seviyesi biraz daha yüksek olup, Türkiye burada 92. sırada yer aldı.
FİNLANDİYA BİR KEZ DAHA İLK SIRADA
2024’te, COVID-19 pandemisi sonrasında genel sıralamalar benzer şekilde şekillendi. Finlandiya, mutluluk listesinde bir kez daha zirveye yerleşerek, uzun yıllardır süregelen birinci sıradaki yerini korudu. İkinci sırada Danimarka yer alırken, dikkat çeken bir diğer detay ise tüm İskandinav ülkelerinin ilk 10’da bulunması oldu.
BÜYÜK NÜFUSLU ÜLKELER GERİDE KALDI
Raporda ayrıca, Avustralya ve Hollanda dışındaki ilk 10 ülkelerinin nüfusları 15 milyonun altında. Sadece Kanada ve Birleşik Krallık, 30 milyonun üzerinde nüfusa sahip olmalarına rağmen ilk 20’de yer alabiliyorlar. Çekya, Litvanya ve Slovenya gibi ülkelerin mutluluk seviyeleri artarken, ABD ve Almanya’nın sıralamada gerilediği görüldü. ABD ve Almanya, geçen yıl sırasıyla 15. ve 16. sıradayken, bu yıl 23. ve 24. sıraya düştü.
GENÇ VE YAŞLILARIN MUTLULUK SIRALAMALARI ARASINDAKİ FARKLAR
Dünya çapında mutluluk sıralamaları, gençler ve yaşlılar arasında büyük farklar gösteriyor. Özellikle ABD ve Kanada‘da 60 yaş ve üzeri bireyler, 30 yaş altı gençlere göre daha yüksek mutluluk seviyelerine sahipken, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde bunun tersi bir durum söz konusu.
TÜRKİYE’DE GENÇLERİN MUTLULUĞU DÜŞÜK: 101. SIRA
2024 Dünya Mutluluk Raporu’na göre, gençlerin mutluluğunda Türkiye 101. sırada yer aldı. Litvanya, İsrail ve Sırbistan ise gençlerin mutluluğu açısından ilk üçte yer aldı. Türkiye’deki gençlerin mutluluk seviyesinin düşük olmasının sosyal ve ekonomik faktörlerden kaynaklandığı ifade ediliyor.
More Stories
Son Dakika… Osmaniye Hayvan Barınağı’nda köpekleri canlı canlı toprağa gömdüler
Ankara’da TIR’a Çarpan Otomobilin Sürücüsü Hayatını Kaybetti
RTÜK’ten 7 kanala ceza