En büyük güneş fırtınasının tarihi sonunda bulundu! 2005 yılına gerçekleşenden yaklaşık 500 kat daha güçlüymüş

En Büyük Güneş Fırtınasının Tarihi Bulundu!

Son bir araştırmaya göre, tarihte kaydedilen en büyük güneş fırtınasının yaklaşık 14.300 yıl önce meydana geldiği tespit edildi. Bu olay, uzay çağının başlangıcından bugüne kaydedilen en güçlü güneş fırtınasından 500 kat daha güçlüydü.

Araştırmacılar, MÖ 12.350 civarında, son buzul çağının sonlarına denk gelen bu büyük güneş fırtınasını karbon-14 artışı üzerinden belirledi. Bu olay, bilinen en güçlü fırtına olmasının yanı sıra Holosen dönemi dışındaki tek güneş fırtınası olarak da kayda geçti.

Güneş fırtınaları, güneşten gelen yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanına ulaşması sonucunda oluşur. Bu parçacıklar, kutuplara doğru hareket ederek yüksek enlemlerde daha belirgin etkilere yol açarlar. İncelenen fırtına bir güneş parçacık fırtınasıydı ve çeşitli tipleri bulunmaktadır; radyo kesintilerine, güneş radyasyonu fırtınalarına ve jeomanyetik fırtınalara sebep olabilirler.

Yapılan çalışma, geçmiş buzul çağlarına özgü iklim koşullarında güneş parçacık fırtınalarını modelleyen bir kimyasal iklim modeli kullanarak modern uydu çağının en büyük fırtınasının 775 yılında kaydedilen fırtınadan %18 daha şiddetli olduğunu destekledi.

Çalışmanın ortak yazarı Kseniia Golubenko, “Bu antik olay, modern uydu çağının en büyük fırtınasından çok daha güçlüydü” diyor. Araştırma, güneş fırtınalarına karşı alınacak önlemleri geliştirmek ve antik nesnelerin tarihlerini daha doğru belirlemek için öneriler sunuyor.

Aynı zamanda, karbon-14 izotopunun güneş fırtınalarının neden olduğu ani yükselmeleri anlama konusundaki önemi arkeologlar için de büyük bir fayda sağlayabilir. Bu yeni keşif, güneş fırtınalarına karşı hazırlıklı olmanın ve geçmişin izlerini daha doğru bir şekilde keşfetmenin önemli bir adım olduğunu göstermektedir.

Related Posts

500 milyon yıllık 3 gözlü deniz canlısı keşfedildi

Kanada’da müze arşivlerinde yapılan incelemeler, yarım milyar yıl önce yaşamış, üç gözlü ve poposundaki solungaçlarla nefes alan antik bir deniz canlısını ortaya çıkardı. Mosura fentoni adı verilen bu küçük ama sıra dışı yaratık, Kambriyen dönemin düşünüldüğünden çok daha çeşitli bir yaşamı barındırdığını gösteriyor.

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Çin, düşmanı hayalet gemilere yönlendirecek sistem geliştiriyor

Çin’de savunma ve havacılık sanayinde faaliyet gösteren Pekin Telemetri Araştırma Enstitüsünün, düşmanı, radarları var olmayan hayalet gemi filolarına yönlendirebilecek yetkinlikteki bir sinyal bozucu sistem üzerinde çalıştırdığı bildirildi.

OpenAI kararını değiştirdi; Kar amacı gütmeyecek

OpenAI, yeniden yapılanma ile kar amacı güden bir yapıya geçiş yapmayı planlıyordu ancak bu durum değişti.