Fıstık ihracatçıları gözünü Çin pazarına dikti

AA

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri verilerine göre, 2024 yılında Türkiye, 96 ülkeye 229 milyon 777 bin dolar değerinde fıstık ihraç etti.

Yılın ilk 3 ayında Türkiye 66 ülkeye 59 milyon 759 bin dolarlık fıstık ihracatı gerçekleştirdi.

İlk çeyrekte en çok fıstık ihracatı yapılan ülkeler ise İtalya, Almanya ve Kazakistan oldu.

EN FAZLA İHRACAT İTALYA’YA

İtalya, Türkiye’nin en büyük fıstık ihracatı yaptığı ülke konumunda. Bu yılın ilk çeyreğinde 18 milyon 546 bin dolarlık fıstık İtalya’ya satıldı. Ardından sırasıyla 11 milyon 556 bin dolarla Almanya ve 3 milyon 575 bin dolarla Kazakistan izledi.

22 KENTTE ÜRETİM

Fıstık, yüksek ekonomik getirisi ve geniş kullanım alanı nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilmektedir. Türkiye, başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere 22 kentinde fıstık üretmektedir.

“LEZZET VE KALİTEDE BİRİNCİYİZ”

Türkiye Fıstık Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Faruk Akbaş, Türkiye fıstığının dünya standartlarında en kaliteli fıstık olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

Türkiye’den yapılan fıstık ihracatı hem üreticiler hem de ülke ekonomisi için büyük önem taşımaktadır. İhracat rakamlarının artacağına inanıyoruz. Her ne kadar Türkiye, üretim miktarı açısından dünyada ikinci sırada olsa da lezzet ve kalite bakımından birinci sıradayız. Bu nedenle yeni pazarlara açılma ve ihracatı artırma konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.

FISTIĞIN ÇİN VE EREP ÜLKELERİ PİYASASINA GİRİŞİ HEDEFLENMEKTEDİR

Fıstığın Arap ve Çin pazarlarına girmesi için görüşmeler yapıldığını belirten Akbaş, “Çin pazarı dünyanın en büyük pazarlarından biridir. Eğer fıstığımız bu pazarda yer alabilirse, yıl sonunda ihracat rakamlarımızı 2-3 katına çıkarabiliriz.” dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Coca-Cola’nın kârı tahminleri aştı

Coca-Cola, bugün açıkladığı ilk çeyrek finansal sonuçlarında Wall Street’in kar ve gelir beklentilerini aştı. Coca-Cola, 2025’in ilk çeyreğinde hissedarlara atfedilen net karını 3,33 milyar dolar olarak açıkladı.

DİSK-AR raporu: Geniş tanımlı işsizlik oranı rekor seviyelerde!

DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamalar, gerçek işsiz sayısının 12 milyona dayandığını ortaya koydu.

LPG ithalatı şubatta azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı, şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 azalarak 234 bin 829 ton oldu.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı -29 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,2 düşüşle 10.201,00 puandan başladı.

Konya’nın tarım devi iflas etti

Tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren Ereğli Bereket Tarım, konkordato talebinin mahkemece reddedilmesinin ardından iflas etti.

Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar

Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da 8 bin TL ile bir ev kiralayan kişi kirasını ödeyememeye başladı. Ev sahibi süreci yargıya taşısa da öncesinde zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Arabulucu huzurunda tahliye ve kira bedeli konusunda dikkat çeken bir anlaşmaya imza atıldı. İşte detaylar… 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir