GSYH üzerinde vergilerin payı yüzde 7.7 oldu: Büyümeyi de ‘yurttaş sırtladı’

TÜİK’in Açıkladığı Büyüme Verilerine Göre Net Vergi Oranı Yüzde 7.7 Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son günlerde büyüme verilerini açıkladı. Bu verilere göre, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı oluşturan faliyetler arasında net vergi oranı yüzde 7.7 olarak belirlendi. Vergiler, yüzde 9.3’lük inşaat sektörü katma değerinin ardından büyümeye katkı sağlayan ikinci faliyetler grubunda yer aldı. Geçen yılın ocak-aralık döneminde vergi gelirleri toplamı 7.3 trilyon TL seviyesindeydi ve bu gelirlerin büyük bir kısmı yurttaşların sırtındaki dolaylı vergilerden oluşuyordu.

Önceki yılda elde edilen vergi gelirleri arasında ÖTV’den 1.4 trilyon TL, dahilde alınan KDV’den 992.6 milyar TL, gelir vergisinden 1.5 trilyon TL, kurumlar vergisinden 890.1 milyar TL, BSMV’den 343.5 milyar TL, ithalde alınan KDV’den 1.3 trilyon TL, damga vergisinden 147.8 milyar TL ve harçlardan da 207.1 milyar TL elde edilmişti. Vergi gelirleri dağılımında gelir vergisi yüzde 20.9 ile ilk sırada yer alırken, ÖTV yüzde 19.9 ile ikinci, ithalde alınan KDV ise yüzde 18.3 ile üçüncü sıradaydı. Diğer vergi gelirlerinin toplam payı ise yüzde 5.6 idi. Yurttaşların sırtındaki dolaylı vergilerin oranı yüzde 65.90 iken, dolaysız vergilerin payı yüzde 34.10 seviyesinde kalmıştı.

‘Büyüme Halkın Omuzlarında, Sanayideki Büyüme Hızı Yavaşladı’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK’in açıkladığı büyüme verilerine dikkat çekerek, inşaat sektöründeki yüzde 9.3’lük büyümenin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, yüzde 7.7’lik net vergi oranının da büyüme üzerinde etkili olduğunu belirtti ve toplanan vergilerin büyük bir kısmının dolaylı vergiler olduğunu ifade etti.

Bakırlıoğlu, sanayi sektöründeki büyüme hızının yüzde 0.5’te kalmasının endişe verici olduğunu dile getirdi. Sanayideki büyümenin yavaşladığını ve imalat sanayisinin GSYH’daki payının azaldığını belirten Bakırlıoğlu, 1995 yılında imalat sanayisinin milli gelirden aldığı payın yüzde 23 olduğunu, ancak bu oranın zamanla düştüğünü ve 2023 yılında yüzde 19.5’e kadar gerilediğini söyledi.

Related Posts

Evdeki bu cihazlar kapalı olsa da cebinizden yiyor: Onların hayalet tüketimi faturaları şişiriyor

Evlerimizde kullandığımız birçok elektronik cihaz, kapalı gibi görünse bile elektrik tüketmeye devam ediyor. Bu durum, “hayalet tüketim” olarak adlandırılıyor ve fark edilmeden elektrik faturalarını yükseltiyor.

Güneydoğu’nun kuru meyve ihracatı yüzde 4 arttı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yılın ilk çeyreğinde 99 milyon 908 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı Mart ayı dış ticaret istatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalırken, ocak-mart dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,0 arttı.

İhracatta sürpriz artış: Suriye Almanya’yı geride bıraktı!

Avrupa pazarındaki daralma nedeniyle zorlanan nakliyecilere rahat nefes aldıran gelişme, Suriye taşımalarıyla geldi. Gümrük engellerinin aşılmasıyla birlikte Suriye sınırında yaşanan hareketlilik dikkat çekiyor.

Gram altın alacaklar dikkat! 200 TL’yi aşan kayıp sonrası uyarı geldi: ‘Son derece riskli’

Altın fiyatlarında sert hareketler dikkat çekiyor. Geçen hafta 4 bin 305 TL’yi gören gram altın bu hafta itibarıyla 4 bin 100 TL’nin de altına sarktı. Son 1 haftalık süreçte altında kayıp 200 TL’yi aştı. Son fiyatlamaların ardından elinde altın bulunduran veya almak isteyenler için kritik bir uyarı geldi. Peki fiyatlarda düşüş sürecek mi? Gram altına dair tüm merak edilenler haberin detayında… 

Coca-Cola’nın kârı tahminleri aştı

Coca-Cola, bugün açıkladığı ilk çeyrek finansal sonuçlarında Wall Street’in kar ve gelir beklentilerini aştı. Coca-Cola, 2025’in ilk çeyreğinde hissedarlara atfedilen net karını 3,33 milyar dolar olarak açıkladı.