Hüsrev Paşa Camii’nde Mukabele Geleneği Devam Ediyor

Hüsrev Paşa Camii ve Külliyesi’nde Mukabele Geleneği Devam Ediyor

Van’ın önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Hüsrev Paşa Camii ve Külliyesi, Mimar Sinan’ın bölgede inşa ettiği tek eser olma özelliği taşıyor ve mukabele geleneğine ev sahipliği yapıyor.

1567 yılında yapılan ve nadide Osmanlı mimarisine örnek olan cami, Ramazan ayında manevi atmosferiyle dikkat çekiyor. Vatandaşlar, mukabele geleneği sayesinde bir araya gelerek ruhani bir deneyim yaşarken, caminin tarihi dokusu ve manevi huzuru da ziyaretçileri cezbediyor. Ramazan boyunca düzenlenen mukabele programları, teravih namazları ve diğer ibadetlerle cami, ziyaretçilerine huzur ve keyifli anlar yaşatıyor.

Camii imam hatibi Ahmet Hüsrev Koyuncu, caminin Hüsrev Paşa tarafından 1567 yılında Mimar Sinan’a yaptırıldığını belirterek, caminin büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Koyuncu, “Ramazan ayında camimizde hatimle teravih namazları kılınıyor. Bayrama yaklaşık 10 gün kala itikaf geleneği başlıyor ve her yıl olduğu gibi bu yıl da mukabele okunuyor. Mukabele öğle ve ikindi vakitlerinde gerçekleşiyor. Katılım bazen yoğun olabiliyor, bazen ise az. Ancak önemli olan devamlılıktır” dedi.

Koyuncu, mukabele geleneğinin Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı günden itibaren Hazreti Cebrail ile Peygamberimiz’in ayetleri birbirlerine karşılıklı olarak okumalarından geldiğini belirtti.

Related Posts

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği değişti… Şubeler yeniden yapılandırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası; ‘Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri’ birimi ‘Yenilik ve eğitim teknolojileri’, ‘Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme’ birimi ‘Mesleki Gelişim’, ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’ birimi ‘Personel şubesi’ olarak değiştirildi. Denklik ve belge doğrulama ile Bütçe ve tahakkuk olmak üzere yeni şubeler oluşturuldu.

23 Nisan’da ne oldu?

23 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açıldığı tarihtir. TBMM, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan Ankara’da açıldı ve ülkenin yönetim merkezi haline geldi. Türkler için en önemli günlerden biri olan …

Türkiye’de ‘Haydi Tenise’ Projesi Başlıyor

Türkiye’de çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile depremden …

Boyabat’ta 23 Nisan Coşkusu: Başkan Koltuğunu Öğrenciye Devretti

Sinop’un Boyabat ilçesinde Belediye Başkanı Hasan Kara, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu öğrenciye devretti. Kara, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Dumlupınar İlkokulu Müdürü Ufuk Gökçe ve ilkokul 3. sınıf …

Emirdağ’da Nüfusmatik Tanıtıldı: Öğrenciler Tiyatro ile Eğlendirdi

Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamlığı İlçe Nüfus Müdürlüğü ve Aziziye İlköğretim Okulu iş birliğiyle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri çerçevesinde anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Öğrenciler, “Nüfusmatik” adlı cihazı tiyatro …