Manisa’da zorlu hasat başladı

Demirci’nin Yüksek Rakımlı Mahallelerinde Hububat Hasadı

Demirci ilçesinde bulunan yüksek rakımlı 79 kırsal mahallede, buğday, arpa ve çavdar üretimi önemli bir geçim kaynağı haline gelmiştir. Sonbaharda tohumların ekilmesiyle başlayan hububat hasatı, hazirandan itibaren yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu bölgelerdeki hasat işlemleri, mahalleler arasında yardımlaşma ve dayanışma ile gerçekleştirilmektedir.

Çiftçiler, sabahın erken saatlerinde belirledikleri komşularının tarlalarına giderek hasat işlemlerine başlamaktadır. Tarlaların eğimli olması nedeniyle, hasatta genellikle orak ve tırpan kullanılmaktadır.

Sıcak havalara rağmen, çiftçiler tarlada işlerini senkronize bir şekilde sürdürmekte ve ara ara türküler söyleyerek iş yüklerini hafifletmeye çalışmaktadır.

Öğle saatlerinde dinlenmek için mola verdiklerinde, çiftçilere çocuklar soğuk su getirmektedir. Ayrıca, tarladaki ağaç gölgelerinde kadınlar tarafından yöresel yemekler hazırlanmakta ve birlikte yenmektedir.

Kadınlar, yemek hazırlığının yanı sıra tarlada kalan arpa ve buğday saplarını da toplamaktadır. Hasat sırasında toplanan ürünler, traktör römorklarına yüklenerek dirgen ve patoz makinesine verilmek üzere hazırlanmaktadır. Bu süreç, yaklaşık 40 gün sürmekte ve her aile hasadını yardımlaşma ile tamamlamaktadır.

“Beraber Sofraya Oturur, Beraber Çalışırız”

Ören Mahalle Muhtarı Yunus Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arpa ve buğday hasadının yıllardır komşular arasında imece usulüyle gerçekleştirildiğini belirtti. Hasadın haziran ortasında başladığını ve temmuz sonuna kadar devam ettiğini ifade eden Yıldız, “Mesai erken başlar, bir tarladaki iş bitince diğerine geçeriz. Beraberce yemek yer, beraberce çalışırız. Bu güzel geleneği çocukluğumuzdan beri yaşatıyoruz ve umarım gelecek kuşaklar da devam ettirir.” şeklinde konuştu.

Hoşçalar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Sevgi ise çocukluktan beri tarlada çalıştığını söyledi. Geçmişte hasat işlerinin daha zorlu olduğunu belirten Sevgi, “Şimdi biraz daha kolay. Eskiden kızak veya kağnı arabasıyla hasat yapardık. O dönemlerde çok zorlu olurdu. Toprağın verdiği değer başka hiçbir şeyde yok. Bu günlere tarlalarda çalışarak geldik. En güzel yanı ise yardımlaşarak bu işleri yapmamız.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

ABD Deniz Piyadeleri Los Angeles’tan çekiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un onayını almadan Los Angeles sokaklarına gönderdiği 700 deniz piyadesi geri çekiliyor. Pentagon Sözcüsü Sean Parnell, kentteki durumun istikrara kavuştuğunu ve askeri varlığın artık …

İzmit Körfezi’nde Dip Çamuru Temizleniyor

İzmit Körfezi’ndeki biyoçeşitliliği korumak için 170 hektar dip çamuru temizlendi.

Puanları yetse bile, o bölümü okuyamayacaklar

YÖK, şubat ayında aldığı karar ile başarı sıralaması 100 binin üzerinde olan öğrencilerin hukuk fakültesine girişini yasakladı. Sınav döneminde alınan karar, birçok öğrencinin mağduriyet yaşamasına neden olurken, özellikle vakıf üniversitelerinde hukuk sıralarının boş kalmasına neden olacak.

Galatasaray’ın rakibi Cagliari

Galatasaray, 2025-2026 sezonu hazırlıkları kapsamında yarın İtalya Serie A takımlarından Cagliari ile karşılaşacak. Linz kentindeki Raiffeisen Arena’da yapılacak müsabaka TSİ 20.30’da başlayacak

Konya’da sürücüler fark etti: Yüzlerce hiç açılmamış ilaç kutusu araziye atılmış

Kentte ikaz lambasının yanan otomobilini Konya-Antalya kara yolunda yol kenarına park eden Ebru İncel, boş arazide kullanılmamış ilaç kutularının bulunduğunu ve aralarında tansiyon, vitamin, insülin, ağrı kesici, diyabet hastalarının kullandığı …

Ayçiçek yağı da icradan satılacak: 5 litrelik şişelerde tonlarcası sunuldu

Ekonomik krizin toplumun her kesimini etkilediği bu günlerde, icra dairelerinde satışa sunulan ürünlerin niteliği de hızla değişiyor. Artık yalnızca ev, araba veya elektronik eşyalar değil; temel gıda maddeleri de icralık olmaya başladı.